søndag den 26. juli 2015

Det er Sommer, det er Sol og det er Søndag....eller ihvertfald 2 ud af 3

Svend Gyldenmarks landeplage efterlader næsten et sug og savn.
Det var sol hele sommeren, da jeg var lille - og de lyse nætter lune og duftende. Vi levede af koldskål, jordbær og nye kartofler som blev skyllet ned med litervis af saft. Min mor er ikke sikker på, hvor jeg tilbragte min barndom, men det er sådan jeg husker det ;-)
Hyldeblomster er jo indbegrebet af sommer, både duften og som indslag i diverse sommerretter. Jeg koger dem med i frugtgrød, is, laver likør og drysser dem i salat. Hyldeblomsteddike, sirup, salt og sukker er dejlige måder at konservere sommeren på.
Så med absolut fare for at indlægget bliver LANGT (!) får i her et par lette opskrifter til de dovne og en med fløde til de søde.

Hyldeblomsteddike:

5 dl Hvidvinseddike                           Eddiken lunes op til ca 55 grader. Blomster rystes fri for smådyr og     12-15 Hyldeblomstskærme                nippes. Det hele hældes på tætsluttende glas og rystes hver dag i 14     2 spsk Sukker                                   dage. Så sies eddiken og er nu klar til brug.                                   Skal og saft fra 1 Øko CitronHyldeblomstsukker og salt

100 g sukker eller salt
7-10 Hyldeblomstskærme

Blandes og kommes på lufttæt beholder.
Så bliver det sgu ikke nemmere, vel?

Cheesecake med Hyldeblomstgelé
(22 cm tærteform)
Bund:
150 g Digestive kiks (eller Diggestive, som nogen siger)
30 g Lollandsguld  (sukker)
80 g smeltet smør

Kiks køres i foodprocessor eller tæskes med kawrullen og blandes med sukker og smør.
Presses godt til i tærteformen, så siderne bliver høje. Bages i 10 min ved 180 grader.

Fyld:
4 æggeblommer
1 ds kondenseret mælk
1 pakke Philadelphia ost - IKKE LIGHT! Big NONO!
2 spsk citronskal
3/4 dl citronsaft
1/2 dl hyldeblomstsaft

Pisk blommer lyse og skummende med en elpisker - tilsæt den kondenseret mælk og dernæst osten. På lav hastighed piskes saft og skal i. Fyldes i tærteformen og bages til cremen har sat sig - typisk en 30 min ved 180 grader, men alle ovne er forskellige så mærk på fyldet. Køles helt af.

Gelé:
3 1/2 dl hyldeblomstsaft
4 bladehusblas - rolig nu ;-) Husblas er en ven

Sæt husblasen i blød i 5 min i koldt vand. Lun saften op til fingervarm - det vil sige så du ikke brænder fingerne, når du stikker dem i! Pres vandet af husblasen. Tag gryden af varmen og pisk husblasen ned i. Lad den svale et øjeblik inden gelén hældes over kagen og sættes på køl til gelén har sat sig.  

Mørk Hyld giver lyserøde blomster - "Black Beauty"
Rigtig god fornøjelse og søndag derude, hvis ikke i er druknet i regnbyger eller lettet af kraftig blæst.

6 kommentarer:

 1. Nå for den da. Sjovt nok må vi har tilbragt vores barndom på samme tid og samme sted ;-)

  Nu er jeg ikke sådan en, som laver indviklede desserter og drikke. Jeg indtager dem bare, men ved du hvad. Jeg undrede mig lidt i ovennævnte opskrift. Den nemme for smådumme. Kan jeg virkelig selv vælge, om jeg skal tilsætte 100 gram sukker ELLER salt? Mht. resten: Hvornår skal jeg komme på besøg? Hahahahahaha.

  Fine fotos og ikke for langt. Den lyserøde hyld du viser, er vel nok yndig. Er det den med mørke blade? Jeg ynder ikke mørkt løv. Nå det er måske også ligegyldigt, for jeg har ikke plads til så meget som et græsstrå længere.

  SvarSlet
 2. Ja - sjovt nok giver sukker hyldeblomstsukker og salt hyldeblomstsalt.
  Det kan du tro - Black Beauty og Black Lace er begge mørkløvet hyld :-) Jeg er pjattet med mørke planter. Efter min mening passer de til alle farver.
  Du er hjertelig velkommen, Nette! Skal jeg ikke smse næste gang der bages? ;-)

  SvarSlet
 3. Sjældent har jeg set så yndig en cheesecake 😊 Det lyder dejligt det hele - og bestemt ikke for langt. Kh Louise

  SvarSlet