onsdag den 20. maj 2015

RA-BAR-BER


Jeg elsker Rabarber

Bare ordet sender søde kuldegysninger ned af min rygrad.
Med parfumer som geranie, ingefær, hyldeblomst eller kvan. Men skønnest er de nu bare med vanilje og masser af sukker.
Jeg er så utrolig heldig at være født midt i Maj, hvor alt det nye og friske vælter op af jorden. De frække hvide moppedrenge og sprøde grønne asparges, nye kartofler og så rabarber (uuuhhh rislen igen!) Disse 3 forener jeg glad og stolt i måltider over sommeren.
Men tilbage til hovedpersonen, Rabarber.

Billede: Søren Gammeljord
Jeg prøver at samle nye og gamle sorter i haven. Med over 70 forskellige i handlen kan det være svært at vælge. Den nyeste er skabt af Søren Gammeljord, min dygtige planteskoleejer fra Flemmings Planteskole i Ugledige. Måske Danmarks smukkest beliggende planteskole. Denne nye sort er opkaldt efter hans barnebarn, Anna Obling. Det er nok den flotteste rabarber, jeg nogensinde har set! Den har, som billedet viser, yndige bordeaux blade med røde bladnerver - senere skifter den dog nok så koket til grønne blade. En rigtig dame :-) Sorten er lidt sødere end andre rabarbersorter, så man skal spare på sukkeret.

En anden nyhed er efterårsrabarber, Livingstone. Den skiller sig ud ved at nægte at gå i dvæle som de andre. Det er jo godt nyt for os stængelforelskede - hvis bare smagen matcher de gode kvaliteter.

Ellers bevarer jeg min Spring fling med dejlige Rosenhagen, Elmsfeuer, Victoria, Marshall, Spangsbjerg og Anna - ja, jeg har et ømt punkt for de gennemfarvede, osse kaldet JordbærRabarber.

Jeg er altid liebhaver til nye opskrifter med de smukke stængler, og den nyeste er osse en af de mest simple.
Jeg skulle bruge en lettransportabel dessert, men jeg skulle samtidig bruge de bagte stykker til grydestegt kylling, så jeg endte med en gelé af saften. Så tænker du sikkert "Åååhh nej husblas! Det er svært!" og afskriver min opskrift med det samme. NOT SO FAST!

Husblas - DADADAAAMMMM

Fejlen er som regel, at folk har for travlt med at sætte ting på komfuret og så lave noget andet. Og det at tage en temperatur er så besværligt! Ja? Så hæng på her - forestil dig, at du hælder en smule brandvarm sukker ned i en stor skål kold vand. Hvad sker der så? Det ved i godt - sukkeret stivner med det samme. Osse selvom du hælder i en ganske tynd stråle. Det er nøjagtig det, der sker med husblas.
Et godt trick er at bruge klør 5 som piskeris - når du brænder dig, har husblasen det osse for varmt. Så tænd på lav varme og FØRST når du står med husblasen. Perfecto! For at udligne den nu heldigvis meget lavere temperaturforskel, tilsætter du lidt af, hvad det nu er du laver, op i husblasen (som du selvfølgelig har slukket for, idet husblasen er smeltet!) og bland godt. Så hælder du blandingen ned i din masse og pisker godt.
Er du ok? Tør du prøve at give husblas en chance mere? :-)

Rhubarb Ribbon

Denne dessert kan snildt laves et par dage i forvejen og pakkes ind i film.

1/2 vaniljestang
5 dl sødmælk
6 æggeblommer
150 g sukker
40 g Maizena 
2-3 dl fløde

Rør Maizena ud i lidt af mælken. Skrab vaniljen ud i lidt af sukkeret og mas det godt rundt så kornene fordeler sig. Fyr det hele i en gryde og varm det op til kogepunktet og dernæst i 5 min, mens du pisker som en gal - opfat det som meditation og styrketræning i ét. Køl cremen ned i køleskabet - "du skal røre rundt, ellers kommer der skind på" siger Lilleper og det er fuldstændig rigtig, så det gør vi ind i mellem. Når cremen er kold, blandes den med flødeskum af de 2-3 dl fløde, som i troede jeg havde glemt ;-)

Nu kommer vi til gelén og bombombom....der sjusser jeg mig altså frem!
Mit bedste bud er:

5 blade husblas (5 blade pr 1/2 ltr væske til en blød gelé)
500 g dejlige stængler
2 dl sukker
1 vaniljestang+den halve fra før
5 dl vand

Rens og snit stænglerne i 2-3 cm stykker. Skrab vaniljestængerne og mas det rundt i lidt sukker. Bland det hele i et ildfast fad og bag det til rabarberne er møre, men ikke falder helt fra hinanden - ca 15-25 min på 200 grader. Husk at varme ting snyder med smagen, så køl ned og smag om der skal mere sukker i.
Si saften fra og hæld den i en gryde. Der skulle gerne være 5-6 dl. Læg husblas i blød i koldt vand. Varm saften op uden at koge, ta den fra varmen og pisk de udblødte husblas direkte i - yyeeeaahhh, det var noget helt andet, hva? Slet ikke farligt.

Så hælder du en sjat i hvert glas eller en glasskål og stiller den i køleskabet. Når gelén har sat sig, sprøjter du flødecremen i og hælder et nyt lag gelé ovenpå. Ind i køleskabet igen. Sådan fortsætter du til glasset eller skålen er fyldt.
Du kan toppe med lidt af kompotten, spiselige blomster eller simpelthen bruge makronerne ovenpå glasset som låg.

Jeg serverede marcipanmakroner til - de kan laves i god tid og smides i fryseren.

200 g marcipan
2-3 æggehvider
150 g sukker

Rør det hele sammen og klat det ud på bagepladen. Bages 15-20 min ved 170 grader. Jeg fik 11 stk ud af det denne gang.
   

5 kommentarer:

 1. Du milde Cendie. Dette er et digert indlæg, som tager tid at tygge sig igennem. Jeg fornemmer en slikmund. Dette indlæg må jeg vist vende tilbage til. Nu skal jeg i køkkenet og lave middag, for min søn har stået i døren et par gange med et sultent blik i øjnene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha! Det var først bagefter, det gik op for mig, at det kunne ha' været delt som 2 indlæg. Ku ikke stoppe igen, Nette :-)

   Slet
 2. Kære Cendie
  Tillykke med din blog-debut.
  Skøn læsning og lækker dessert.
  Toodle-pip. Mvh Iris

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Iris! Fancy meeting you here :-) Hvor skønt du har fundet mit lille bløde hjørne! Tusinde tak - det er meget nyt og lidt mærkeligt. Stort knus!

   Slet
 3. Kære Cendie
  Herligt og meget informativt indlæg! Tænk at der findes så mange rabarber :-) De er også en favorit hos mig, og jeg synes det er vidunderligt at man nu også kan få dem til efteråret.
  Tak for det.
  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet