mandag den 20. juni 2016

Hyldest til Hyld

Sommer på flasker - Saft, sirup og Likør

Hvis de duftende, hvide skyer af hyldeblomster skulle have undgået din opmærksomhed, kan jeg fortælle at det er højsæson lige nu :-) Hele Danmark er indhyldet i aromaterapi af den skønneste slags og det er bare med at få indfanget lidt af den på flasker. I år har jeg testet en ny form for safttilvirkning der er meget in; råsyltning. Normalt er det ikke noget jeg forbinder med saft, men det giver en mere intens smag og kvaset genbruger jeg til Hyldeblomstlikør.
"Black Lace" - ja, den giver yndig lyserød saft :-)
Råsyltet Hyldeblomstsaft:

1 ltr kogt, koldt vand
50 hyldeblomstskærme
2 øko Citroner - saft og skal
85 gram Citronsyre
1 kg sukker - eller mere efter smag

Blomster, citron, syre og vand blandes og sættes i køleskabet i 3-4 dage. Omrøres så ofte så muligt. Herefter sies blomsterne fra - pres ikke saften ud! Sukkeret tilsættes og røres godt ud. Tilbage i køleskabet med saften. Det tar nogle dage før syren opløser sukkeret fuldstændigt, så hav tålmodighed.
Opbevar altid saften på køl.

De frasiet blomster kan med fordel transformeres til en hyggelig Hyldeblomstlikør - den er især god i bobler eller bare kold hvidvin. Men osse over Skyr (har i lagt mærke til at Skyr altid er i forbindelse med noget smagsgivende?)

Hyldeblomstlikør:

Kvas fra saftproduktion - eller 50 friske skærme.
1 flaske Vodka eller Brøndum klar uden krydderier
1/2 kg sukker

Det hele hæles i en tætsluttende beholder og rystes dagligt til sukkeret er opløst.

Hyldeblomstsirup:

2 dl saft koges med 1 dl sukker til en tyk konsistens et Voila! Sirup! Smager fantastisk over friske jordbær, gerne med et drys af friske hyldeblomster. De små hvide stjerneformet blomster klæder de røde bær smukt.
Idet hele taget er de friske blomster et flot og aromatisk drys på salater, müsli, frugt osv.

Rigtig god fornøjelse

4 kommentarer:

 1. Tak for opskrift på råsyltet hyldeblomstsaft. Den vil jeg prøve ... en lille portion uden sukker. Prins Henrik har nemlig i en af sine kogebøger en opskrift på søtunge pocheret i hyldeblomstsaft, og det må da vist være uden sukker ?
  Hyldeblomster er indbegrebet af dansk sommer, og strøet enkelvis ud over en portion jordbær med honning bliver det ikke mere dansk.
  Glædelig Gourmet sommer
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jytte :-) Tak fordi du kiggede ind! Det er jeg ret sikker på det er - han har nemlig osse en på karpe i druesaft og det er usødet.
   Vi er rørende enige - smagen af Dansk sommer

   Slet